46091047 258309598370602 6787815126901719040 o

Sinds september 2018 geef ik workshops o.a. in "de Hertgang" in Halsteren (www.dehertgang.nl).

Een impressie zie je op: facebook.com/Lydia.en.Ikebana

 

Ikebana  生花   Japans bloemschikken

Ikeru (leven) en hana (bloem) betekenen samen het tot leven brengen van afgesneden bloemen.

Het is net als Reiki en de andere ‘do’ (wegen) een weg tot zelfrealisatie, het tot rust brengen van je geest. Terwijl je bezig bent hoef je je alleen op je schikking te concentreren. Je “praat” als het ware met de bloemen. Al het andere is op dat moment onbelangrijk. Vaak ervaar je dan dat er een gevoel van rust over je komt.

Bij Ikebana leer je ruimte te creëren in plaats van ruimte te vullen, maar je leert ook op een andere manier naar de natuur te kijken. Het is als het maken van een schilderij. Je denkt na over de compositie, de kleuren en de materialen die je wilt gaan gebruiken. Je verwerkt het liefst de bloemen van het seizoen zodat je iets van de natuur in huis haalt en een perfecte harmonie tussen cultuur en natuur laat ontstaan. Het eindresultaat is ogenschijnlijk eenvoudig. Maar juist door deze eenvoud besef je dat dit jarenlange training en discipline vraagt.

Ik beoefen Ikebana sinds 1997 o.l.v. Lia de Grave en ben opgeleid in de Ikenobo-school en bezit al enkele jaren de officiële bevoegdheid om in deze school les te geven.

Neem bij interesse vrijblijvend contact met me op. Je krijgt dan data, plaatsen en verdere info.